Juiste muziek voor je horecazaak

Juiste muziek voor je horecazaak

Muziek in de horeca | Tips

Als je je eigen horecazaak begint, is de juiste muziek natuurlijk een belangrijk onderdeel van de complete ervaring. Welke muziek jouw gasten te horen krijgen, bepaalt voor een belangrijk deel het succes van jouw restaurant, café of hotel. Gelukkig lees je in dit blog alles over het uitzoeken van de beste muziek voor horeca. Lees snel verder!

Muziek: deel van de ervaring

Zodra je een café of restaurant begint, begin je natuurlijk met een idee. Alles: het lichtplan, de menu’s en de kleding van het personeel moeten dat idee ondersteunen. Helaas is de muziek hierin vaak het vergeten kind. Dat is erg jammer want de muziek bepaalt voor een belangrijk deel de ervaring van je gasten. Zodra de gehele sfeer van jouw restaurant klopt, zullen je gasten graag komen en terugkomen. Maar wanneer de muziek niet klopt met de visuele onderdelen, zal dat minder snel gebeuren. Zo zitten gasten niet te wachten om meerdere keren op een avond hetzelfde nummer voorbij te horen komen. Zorg daarom voor veel afwisselende muziek.

Het effect van muziek

Het moge bekend zijn dat er al veel onderzoek is gedaan naar het effect van achtergrondmuziek op horecabezoek. Wat minder bekend is, zijn de resultaten. Het blijkt namelijk dat mensen langer aan tafel blijven zitten als je langzame muziek op hebt staan. Met snelle muziek zullen je gasten sneller vertrekken. Daarnaast wordt ook onze smaak beïnvloed door muziek. Bittere smaken komen beter tot hun recht bij lage tonen. Hoge tonen zorgen er dan weer voor dat we zoete smaken meer kunnen waarderen.

Tips voor de juiste horeca muziek

Het is inmiddels duidelijk dat het essentieel is om de juiste achtergrondmuziek te kiezen voor in je horecazaak. Maar hoe doe je dat dan? We zetten met alle plezier een aantal tips voor je op een rij:
  • Zorg dat je achtergrondmuziek past bij het hele concept van je horeca onderneming.
  • Smaken verschillen. Je hoeft dus ook geen muziek voor iedereen erin te verwerken. Zorg gewoon voor voldoende afwisseling
  • Zorg ervoor dat gasten niet steeds dezelfde nummers horen. Kies daarom ook niet steeds dezelfde afspeellijst, maar wissel deze af. Voeg daarnaast ook regelmatig nieuwe nummers toe aan je afspeellijsten
  • Gebruik aan aangenaam volume voor je gasten. Te harde of te zachte muziek zorgt voor meer irritatie dan je denkt
  • Vergeet niet dat je personeel ook je muziek moet aanhoren. Als de muziek ook prettig is voor je personeel, heb je daar als horecazaak ook erg veel aan!

Eerste hulp bij muziekkeuze

Vind je het toch lastig om de goede muziek voor je horecazaak te kiezen? Schakel dan de hulp in van een expert in eenvoudige, maar zeer voordelige en effectieve rechtenvrije muziek! Heb je nog vragen naar aanleiding van dit blog? Stel ze via ons contactformulier.