Picanha, een steeds populairder wordend stukje vlees

In het verleden was het nog zo dat picanha eigenlijk grotendeels onbekend was. Tegenwoordig valt ze echter niet meer weg te denken uit de barbecuewereld. Dat geldt overigens niet alleen voor de barbecuewereld, ook in de gewone keuken kan ze rekenen op een geweldige populariteit. Voor dit smakelijke stukje vlees geldt dat ze zich kenmerkt door de aanwezigheid van een enorme vetlap. Dat is interessant, maar voor veel mensen is het in de praktijk niet meteen duidelijk hoe je nu precies optimaal de smaak van dit vet kan benutten. Ben jij ook benieuwd om hier meer over te weten te komen? Zou je bovendien ook graag willen ontdekken wat nu eigenlijk de beste bereiding is? In dat geval is het zeker een aanrader om door te blijven lezen. 

Wat is picanha? 

Voor picanha geldt dat het een populair stuk vlees is dat hier bij ons in Nederland ook wel het zogenaamde staartstuk wordt genoemd. Voor de benaming picanha geldt dat ze in de praktijk over is komen waaien uit landen als met name Argentinië, Uruguay evenals de Verenigde Staten. Dit bijzonder smaakvol stukje vlees is afkomstig uit de bil van het rund. Wanneer we de malsheid van het stukje vlees gaan bekijken kunnen we concluderen dat deze ergens tussen de rosbief evenals de dikke lende in is gelegen. Wanneer je dit stuk vlees van naderbij gaat bekijken zal vooral de stevige, aanwezige vetlaag opvallen. Deze vetlaag zorgt ervoor dat je kan rekenen op twee voordelen: 

  • Het vlees zal niet snel uitdrogen; 
  • Er wordt zeer veel smaak aan het vlees gegeven; 

Naar alle waarschijnlijkheid is het bij jou wel bekend dat vet ervoor verantwoordelijk is om smaak te geven aan het vlees. Van hoe meer vet er sprake is richting de punt, des te zachter het vlees zal zijn. De kans is geweldig groot dat deze kenmerken ook jou wel zullen weten te overtuigen. Wanneer je nog nooit eerder kennis hebt gemaakt met dit stuk vlees is het moment nu mogelijks aangebroken.

Maak kennis met de verschillende soorten picanha

Wanneer ook jij wel geïnteresseerd bent in het vlees dat luistert naar de naam picanha is het van cruciaal belang om er rekening mee te houden dat er een onderscheid moet worden gemaakt tussen verschillende soorten. We maken op dit vlak in de praktijk een onderscheid tussen: 

  • Aberdeen Angus;
  • Wagyu Picanha; 
  • USA Grain-Fed;
  • Schotse Picanha;

Voor deze eerste geldt dat ze zich kenmerkt door een zeer sterke smaak. Bovendien is het zo dat ze een harde vetlaag heeft welke superzacht wordt wanneer het vlees is bereid. Zowel tijdens als na de bereiding slaagt ze er bovendien perfect in om het vlees lekker mals te houden. Voor de tweede optie in het bovenstaande lijstje geldt dat ze net wat milder is van smaak. Dit gezegd hebbende is ze uiteraard nog steeds bijzonder smaakvol. De vetlaag is in dit geval ongeveer een kleine centimeter dik en heeft een wat zachtere textuur. Na de bereiding kan het geheel net wat harder zijn. 

Voor de USA Gran-Fed geldt dat ze sterk gelijkenissen vertoont met de Aberdeen Angus. Voor de Schotse picanha geldt finaal dat ze beschikt over het laagste prijskaartje. Dit maakt haar de voordeligste optie welke bij veel mensen het best past binnen hun budget. Liever toch wat anders? Ga dan naar Beefensteak.nl voor meer keuzes.