Verplichte vetafscheider horeca

Voor iedere soort gelegenheid is er een verplichte vetafscheider horeca. Deze houdt zo veel mogelijk vet uit je afvalwater. Het maakt niet uit of je een snackbar bent waar volop gefrituurd wordt, een saladebar, een kantine van een kantoor of sportclub of een restaurant. Zolang het onder horeca valt – dus als er eten wordt gemaakt – is een vetafscheider horeca nodig. Ook in voedselverwerkingsindustrie is de vetafscheider nodig. Slechts bij hoge uitzondering kan het zo zijn dat de vetafscheider horeca voor jouw gelegenheid niet verplicht is. Dat is wanneer je heel weinig vet in je water hebt. Maar dit gebeurt zelden.

Vetput of vetafscheider?

Een vetafscheider horeca wordt ook wel een vetput genoemd. Het gaat hier dus niet om twee verschillende dingen. Een vetput is een vetafscheider en een vetafscheider is een vetput. Beide zijn hetzelfde ding. Beide zorgen ze dat afvalwater zo veel mogelijk vrij is van vet voordat het de riolering in kan gaan. Het vet blijft achter in de vetafscheider horeca. Of de vetput. Zodoende blijft het water dus schoon genoeg en blijft de riolering ook beter doorlopen in de rest van de plaats en gemeente.

Werking van een vetafscheider

Een vetafscheider horeca werkt met een geautomatiseerd proces. In dit proces wordt de stroming van het afvalwater afgeremd. Omdat het water niet stroomt, kan de stroming het vet niet mee de riolering in nemen. Het stilstaande water zorgt dat het vet op het water komt te liggen. Slib zakt naar onder het water. Je hebt dan drie lagen: onderin het slib, daarboven water en boven het water een laag vet. Het water in het midden is dus vrij van vet en slib. Dat vetvrije water wordt met een buis de riolering in gehaald. Daar hoef je niets voor te doen, dit gaat vanzelf met de vetafscheider horeca.

Onderhouden

Wel is het je eigen taak om met enige regelmaat de vetafscheider horeca te legen. Al dat slib en vet hoopt zich natuurlijk op. Op termijn zit je vetafscheider horeca dan ook vol. Bovendien beperkt het achtergebleven vet op den duur de werking van de vetafscheider horeca. Daarom is het noodzakelijk dat je de vetafscheider horeca van tijd tot tijd leegt. Het verschilt heel erg per horecagelegenheid hoe vaak dit moet gebeuren. Dit is natuurlijk afhankelijk van het gehalte vet in je afvalwater.


Bron: HorecaTraders